dimarts, 26 de juliol del 2011

*empleat

[ampleát] subst. i adj. *empleada [ampleá] (f.) 1. Persona ocupada a sou en un servici públic o d'oficina.
ex: Xica, que ben *empleada que està la teua filla!
cast. empleado.
2. Membre del cos de policia municipal (ara policia local).
ex: O te'n vas ara mateix o cride a l'*empleat.
cast. municipal
ETIM.: del cast. empleado, mat. sign.
VCP, JC, SA

pasta

[pásta] subst. f. 1. Massa blana i plàstica formada amb una substància sòlida mòlta o polvoritzada mesclada íntimament amb aigua o algun altre líquid.
ex: Quan anava a l'obra portava les calderetes de pasta.
cast. pasta.
2. especialment, Massa blana formada amb farina que serveix per a fer pa, galetes, pastissos; cast. masa.
ex: Fenyies la pasta del pa. Te'n recordes?
3. pastís; peça dolça de rebosteria.
ex: Ves a ca la Gória i compra una *bandejeta de pastes.
cast. pastel, pastelillo.
4. Cadascuna de les classes de fideus, macarrons i altres sopes fabricades a base de pasta de farina.
ex: M'*agrà més l'arròs que la pasta.
cast. pasta para sopa.
ETIM.: del llatí pasta, mat. sign.

*pasteló

[pasteló] subst. m. Pastís dolç de rebosteria.
ex: Mira, bonica, la tia t'ha fet un *pasteló per al teu sant.
cast. pastel, tarta.
ETIM.: pres del cast. pastelón, augm. de pastel.
vegeu pastís
ACP

pastisset

[pastisét] subst. m. Pastís menut; massa de rebosteria relativament menuda i farcida que es fa per Nadal. Són de moniato, *cabello de ángel, *cacaua o *anmenla.
L'únic "pastisset" salat és el pastisset de mida farcit de morrongo, tomaca i tonyineta i de ceba fregida i pésols. 
cast. pastelillo.
vegeu pastís
ACP, MCGM

pastís

[pastís] subst. m. Massa de pasta de farina, cuita al forn (de mida) o fregida, farcida de ceba i pésols, o de tomaca i morrongo, o de bleda o espinac.
cast. empanadilla.
L'equivalent normatiu pastís té una sèrie de paraules que en designen el tipus específic. El genèric ha estat substituït pel castellanisme *pasteló. i el comerç pastisseria pel castellanisme *pasteleria on es fan i / o es vénen pastes i *pastelons.
ETIM.: del llatí pastīciu, ‘fet de pasta’.
ACP, MCGM, MLC
pastissos (foto: Menjars típics d'Oliva)